2013. május 25., szombat

A méhek nem bírták a sok munkát: kevesebb lesz a gyümölcs idén


A hosszúra nyúlt tél alaposan felborította a természet rendjét. A hirtelen felmelegedés utáni gyors lefolyású virágzás és a kevés méh miatt nem lehet az idén kiemelt gyümölcstermésre számítani. 


Az ok prózai: a megfogyatkozott méhcsaládok egyszerűen nem győzték a sok munkát, a fák beporzását.
Bár az Állami Gyümölcskutató Intézet szakemberei kiváló szezont jósoltak a gyümölcsfák virágzásakor, kiderült, a robbanásszerűen bekövetkezett meleg egyszerre nyitotta meg a rügyeket, így a méhek szinte képtelenek voltak eredményes munkát végezni. Ráadásul nehezítette a helyzetet, hogy jóval kevesebb méh jutott a virágokra, a többségük ugyanis sokáig a kaptárban maradt, így nem tudott kialakulni megfelelő rajmennyiség.
„A hirtelen felmelegedés következtében a nyugalmi állapotban lévő bimbók kinyíltak, és a megszokott sorrend helyett most minden fafajta szinte egyszerre borult illatos virágba. Ez az összecsúszás bizony megzavarta a természet rendjét, a megtizedelt méhek pedig egyszerűen nem bírtak a feladattal, nem sikerült minden virágot beporozniuk” – mondta Szügyi Sándor, a kutatóintézet munkatársa. Ha kiemelt termés nem is várható, a szakember mindenkit megnyugtat: bár a méhek hatékonysága ezúttal elmaradt a várt értékektől, így is átlagos gyümölcsmennyiségre lehet számítani.

2013. május 22., szerda

Az Accor új mérföldköve

Új mérföldkőhöz érkezett az Accor, immár 2000 hotele kínál meeting- és rendezvényszervezési lehetőséget világszerte.


Az Accor Magyarországon is jelentős MICE kapacitással rendelkezik, 18 szállodájában (3-tól 5 csillagig: Sofitel, MGallery, Novotel, Mercure, ibis) mintegy 90 konferenciatermet kínál. Emellett a cég üzemelteti az ország legnagyobb kongresszusi központját is, a közel 2000 fő befogadására alkalmas Budapest Kongresszusi Központot.

Forrás: karmamédia

2013. május 20., hétfő

LAKATLAN BUDAPEST FESZTIVÁL május 26-31 között a Müsziben


A fesztivál a tavalyi előadás-sorozat folytatásaként egy nemzetközi építészeti workshop-pal (Project Space), egy közép-európai várospolitikai találkozóval (Vacant Central Europe) és sétákkal, előadásokkal, könyvtárral és info-ponttal vállalkozik arra, hogy kidolgozza az üres budapesti ingatlanok újrahasználhatóságának feltételeit. 


A fesztivál angolul zajlik, tematikus eseményei bárki számára látogathatók, csak a sétákhoz szükséges regisztráció. Bővebb infó és részletes program:
http://kek.org.hu/lakatlan/fesztival
Project Space: http://www.wonderland.cx/index.php?idcat=214

A Project Space workshopon korlátozott számban lehetőség nyílik budapesti urbanisták, építészek, aktivisták, társadalomtudósok, kreatív vállalkozók, illetve társadalmi innovátorok részvételére is. A jelentkezőktől május 23. csütörtök délig várunk egy rövid bemutatkozó és motivációs levelet, linkeket, valamint elérhetőséget a lakatlan@kek.org.hu címre.

2013. május 18., szombat

Megnyílt a főváros legjobb bárja


A KIOSK az egyik legjobb, ami a Március 15. térrel történhet: élet költözik az egykori Piarista épületbe. A kívül-belül impozáns, lehengerlő belmagasságú építmény kiváló alap a nappali és éjszakai szórakoztatáshoz, a felújított, nagyon zöld tér egy plusz, a Duna pedig maga a csoda nyár estéken. Nos, nagyjából itt kezdődik a KIOSK története.


A KIOSK Alapozó tulajdonképpen a folyamatosan csinosodó KIOSK előfutára, egy pop-up jelleggel kialakított tér, amely körülbelül négy hónapig őrzi meg arculatát. Ennek az izgalmasnak maradás mellett nemes egyszerűséggel anyagi okai vannak: a beruházás nagy, egy ilyet csak lépésről-lépésre lehet kinyitni, a hely viszont pont olyan fázisába ért, hogy nyugodt szívvel lehet nagyközönségnek mutatni.
A Március 15. teret az elmúlt időkben nagyon szépen felújították, tavaly megjelent a Terasz, idén a KIOSK, nemsokára pedig a Babel is. A Piarista épület belmagassága egyben a KIOSK szexepilje is, a megmaradt klasszicista részletek pedig jól mutatnak a minimál designnal, amit köré gondoltak. Belépve a térbe, hatalmas piros Martinikkel körberakott maszkulin pult fogad fehér Kiosk-pólóban serénykedő bartenderekkel. A toalett humoros, a bútorokat pedig kellemesen nem gondolták túl, az enteriőr a tulajdonos, Hubert ízlését tükrözi. Jól eltalált részletek, finom, laza elegancia, ezúttal nem romosítva, csak ‘romos‘ környezetben. És magasított dobogókon asztalok, ami különösen jól mutat a térben, csak tartsuk észben, és egy óvatlan pillanatban ne rúgjunk bele szép cipőben.
A KIOSK Alapozó hivatalosan a hét végén nyílik, de már látogatható: szerdától szombatig várnak munka utáni beszélgetésekre, vacsorára, leeresztésre, ismerkedésre, barátkozásra, borozásra, koktélozásra, vagy éppen táncolásra. Körülbelül 300 fő befogadására alkalmas, ősszel pedig tovább bővül: új terek nyílnak meg. A jelenleg nem használt galériarész vendégtér lesz, kioskos boxokkal, ahol lehet panorámázni majd egy könnyed vacsora kíséretében. A tervek szerint a tér még bővül, és őszre az egész új színt kap.
A KIOSK konyhája izgalmas, az étlapról szemezgetve lehet választani KIOSK burger triót - szürkemarha burger klasszikusan, mangalica burger márványsajttal és libamáj burger karamellizált hagymával, olyan, ami roppanósan elolvad a szádban. Avagy például a KIOSK trilógia padlizsánkrémmel, körőzöttel és kacsa rillette-tel. Ez előbbi 2850 ft, utóbbi 1450 ft.
A KIOSK Alapozó tehát már szabadon látogatható, délután öt órától hajnal 4-ig várnak mindenkit, akik szeretnének egy kicsit lenyújtani vagy épp felstenkelődni jól eső környezetben. Eddig kifejezetten jól szelektált zenéket játszanak, a Piarista épület pedig óriási találat. Vannak dolgok, amit ki kell próbálni, a KIOSK-ot a hangulatért, a Duna közelségéért és az impozáns belmagasság miatt mindenképpen. A nyár egyik legforróbb bárjának jósoljuk.

Forrás:welovebudapest

2013. május 14., kedd

Csütörtökön nyit a Budapesti Pálinkafesztivál az Erzsébet téren


Megkezdődött a készülődés az Erzsébet téren, épülnek a Budapesti Pálinkafesztivál standjai, csütörtökön pedig érkeznek a kiállítók, akik idén is különlegességekkel örvendeztetik meg a nagyérdeműt.


A meggy éve kapcsán a rendezvényre látogatók több mint 400 párlat közül válogathatnak, megkóstolhatják az év meggypálinkáját, a medvehagymás-pálinkás bonbont vagy a meggylekvárban sült fűszeres marhapofa-kolbászt, de a kísérletező kedvűek akár saját kezűleg is blendelhetnek. A felfokozott hangulatért többek között Péterfy Bori, Sena és az Intim Torna Illegál kezeskedik.

A szervezők már építik a hétvégi Budapesti Pálinkafesztivál „birodalmát” az Erzsébet téren. Csütörtökön érkeznek a kiállítók, akik idén is különlegességekkel készülnek.  A 25 standnál, a több mint 400 párlat között az ízek teljes skálája képviselteti magát, így minden látogató megtalálhatja saját kedvencét.
A Tokaj-hegyaljai Likőr- és Pálinkamanufaktúra standjánál kínálják majd az ország első gourmetlikőrje, amely 27 féle gyógynövénykivonatból és prémium szőlőpálinkából készült. A Harmatrázó Pálinkaház jóvoltából lehetőség nyílik továbbá megismerkedni a limitált mennyiségben gyártott vadbodza pálinkával és egy igazi díjnyertes ital, a 2013-as International Spirits Awards-on ezüstérmet szerző Panyolai Birsalma pálinka is kóstolásra vár. Az extrém ízek szerelmeseinek pedig a Lady Levender Csokoládé Manufaktúra kedveskedik medvehagyma- és répapárlattal töltött bonbonnal.

A meggy éve alkalmából a „Meggy a gőzös…” névre keresztelt standnál többek között Meggylekvárban sült fűszeres marhapofa-kolbászt kóstolhatnak a fesztiválozók, amelyet meggymustárral és füstölt burgonyapürével tálal a Nu Bistro séfje, Fülepi Kálmán.

Az érzékek tökéletes kényeztetése érdekében a kóstolás mellé olyan előadók nyújtanak zenei kíséretet, mint a friss lemezes, ghánai-magyar énekesnő Sena, a stílusok határmezsgyéin egyensúlyozó Péterfy Bori és a Love Band, valamint a „kívülről-belülről megmozgató zenét játszó hipnotizőrkirályok, az Intim Torna Illegál. Színpadra lép továbbá Zséda, a Colostár, a Beatles – Belmondo, Zsola és a Vad Orchideák, a Tátrai Gitár Trió és a Kéknyúl is.
A Pálinkafesztivál legnagyobb újdonsága a Rézangyal standjánál lesz megtalálható. A látogatók egy különleges mobilblendelő segítségével, négyféle párlatból készíthetik el saját pálinkájukat, amelynek illatát, ízét és alkoholfokát is maguk állíthatják be. A kurzusra minden nap 16-22 óra között, kétóránként kerül majd sor. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött: jelentkezni az info@rezangyal.com címen lehet.

Már díszdobozba került Magyarország pálinkafőzdéinek közös „munkája”, a legnemesebb meggypárlatokból házasított Év pálinkája is, amelyet május 16 és 19 között lehet először megkóstolni.

2013. május 12., vasárnap

Új romkocsma a Margitszigeten


Vurstlihangulat, újrahasznosított, másnak már nem kellő dolgok, limonádék, kávés kézműves sör, finom falatok – megnyílt a Margitszigeten a WNDRLND, amit azok is szeretni fognak, akik a kevésbé puccos, inkább romos helyeket kedvelik. 


Nevéhez méltóan, ahogy beléptek a bejárati kapun csodaországban találhatjátok magatokat Budapest új „szabadtéri romkocsmájában” a WNDRLND-ben. A Holdudvar tulajdonosai álmodtak egy merészet és az eddig hasznosítatlan területükön Babos Bertalan Zsili segítségével létrehoztak egy szürreális szabadtéri álomvilágot, amelyet tökéletesen kifejez a számára választott név.
Madárkalitka, próbababák, kiszanált bringák, autógumik, gyerekjátékok, vurstli kis körhintájáról kidobott lovacska, telefonkagyló, afrikai maszk, videokazettából származó szalag, karácsonyfaégő – ezek mind szerepet kaptak a hely szellemének meghatározásában, dekorációjában.

Csupa olyan dolog, amit a legtöbben kacatnak, hulladéknak tartanánk, de itt tökéletes egységet alkotnak. Abban pedig, hogy még inkább egyfajta elvarázsolt világban érezzétek magatokat már a helyhez vezető út is sokat segít: a közvetlen a Holdudvar háta mögött lévő, fémkapus, kissé romos kerthez a fák közötti rövid földút vezet.

A hely tökéletes akkor is, ha csak napközben, egyedül kiugranátok valahova meginni egy jó limonádét miközben dolgoztok vagy könyvet olvastok, itt ugyanis senki nem fog titeket zavarni. A WNDRLND önkiszolgáló, így miután a pultnál magatokhoz vettétek az italt/ételt, nem kell mást tennetek, mint hogy leültök valamelyik padra vagy asztalhoz (amelyek szintén a romkocsmák világát idézik) és anélkül mélyülhettek el abban, amivel foglalkoznátok, hogy bárki megzavarna titeket.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

2013. május 11., szombat

A tavasz legjobb vitaminforrása


A mindenki által ismert kerti retek a keresztesvirágúak egyik legjellegzetesebb képviselője, a káposztafélék rokona.A téli vitaminéhség után a kora tavaszi hónapos retek az egyik legfontosabb vitamin és ásványi-anyag forrásunk. 


Energiatartalma roppant alacsony, viszont vas és kálium, valamint B3, C-vitamin és fólsav tartalma jelentős. Legismertebb az emésztést serkentő hatása, számos emésztési problémát orvosolhatunk a nyers retek kúraszerű fogyasztásával. Az epeműködést serkentő hatása is ismert, emiatt a népi gyógyászat is szívesen ajánlja.
Hasonlóan a keresztesvirágúak többségéhez a retekfélék nagy mennyiségű kénvegyületet tartalmaznak, csípős ízüket is különböző kéntartalmú glikozidok okozzák.

Forrás: Kolumbán Sándor