2013. április 7., vasárnap

Segíts egy kávéval, vagy egy szendviccsel


A segítségnyújtás új formájaként indult el Magyarországon külföldi mintára az Adj egyet ajándékba! program, amelynek lényege, hogy az akcióhoz csatlakozó üzletekben bárki kifizethet saját fogyasztásán felül egy tetszőleges terméket, amelyet az üzemeltető a hozzá betérő rászorulóknak ad oda. A programot egy nápolyi kávézó példája indította világhódító útjára. 


A vendéglátóhelyen a betérők saját fogyasztásukon felül egy úgynevezett "felfüggesztett" kávét, pékárut is kifizethettek, amelyet a személyzet külön listán jegyzett fel. Ha egy nehéz helyzetben élő érkezett az üzletbe, csak azt kellett kérdeznie, van-e a számára ezen a bizonyos listán kávé vagy étel, és ha volt, azt megkaphatta annak az adakozónak a jóvoltából, aki korábban ezt kifizette.

"Ez az újfajta segítségnyújtás főként azoknak lehet jó, akik nem tudnak nagyobb összeget adni, nem akarnak az utcán pénzt adni vagy nem pénzt akarnak adni" - fejtették ki közleményükben a program magyar kezdeményezői. A külföldi példa "plusz egy kávéból" indult, Magyarországon azonban a szervezők szélesebb körben is szeretnék elterjeszteni az akciót: nemcsak vendéglátóhelyek, hanem olyan szolgáltatók (fodrászatok, játszóházak, állateledel-boltok, egészségügyi intézmények) csatlakozását is várják, amelyek egy önkéntes, civil kezdeményezés keretében szívesen támogatnák a rászorulókat.

Aki csatlakozni kíván, e-mailben jelezheti szándékát a szervezőknél az adjegyetajandekba@gmail.com címen, és ki kell tennie boltjára a program logóját. Ezen felül fel kell készítenie a személyzetet és nyilvántartást kell vezetni az ajándékba kifizetett tételekről. A magánszemélyek pedig bárhol adhatnak, ahol látják az üzleten a kezdeményezés logóját. "A program az önzetlenségen és a bizalmon alapul. A rendszert önkéntesek működtetik, minden felajánlás a kezdeményezéstől az internetes megjelenés kezeléséig, a matrica nyomtatásáig valakinek az ingyenes segítsége" - hangsúlyozzák a szervezők.

Csatlakozott már a kezdeményezéshez több kávézó, pékség, bisztró, étterem, de fodrászat, kutyapanzió és színház is az ország több pontjáról. A program Facebook-oldalán már elérhető a résztvevő boltok listája.
Forrás: nőkorszak.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése