2013. április 13., szombat

Kisüsti pálinkafesztivál Gyulán


Április 19–21-én rendezik meg a gyulai várkertben a XIV. Nemzetközi Kisüsti Pálinka Fesztivált, ami nemcsak az ország, hanem egyben a világ legnagyobb pálinkás rendezvénye!



Az erjesztett gyümölcsökből készülő párlatok hungarikumnak számító hagyományos, magyar fajtája a pálinka. Elkészítéséről a Pálinkatörvény rendelkezik és csak a benne meghatározott szempontok szerint előállított gyümölcspárlatot lehet pálinkának nevezni. Ennek értelmében tehát csak Magyarországon termesztett gyümölcsből, illetve szőlőtörkölyből készülhet; 100 százalékos gyümölcstartalmúak, így nem tartalmazhat egyéb alkoholt, illetve színező-, ízesítő- vagy édesítőanyagot sem. Alkoholfokának el kell érni legalább a 37,5 százalékot.
Azokat a pálinkákat illetjük kisüsti jelzővel, amelyek 1000 liter alatt, rézüstben készülnek. Az idei pálinkaünnepen kóstolhatunk többek között szilva-, körte-, alma-, kajszibarack-, cseresznye-, szőlőtörköly- és eperpálinkákat is. A gasztronómia programokat tekintve lesz látványos disznóvágás, nemzetközi főzőverseny és két pálinkakóstoló között étvágyunkat is csillapíthatjuk a gasztronómiai kiállítók standjainál. Ha már kellőképpen megalapoztuk hangulatunkat, akkor bátran kitáncolhatjuk magunkból az alkoholt a Bikini, a Magna Cum Laude vagy a Hooligans élő koncertjén.

Forrás: nosalty.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése