2013. március 31., vasárnap

Világhírű magyar találmány

Egy Amerikában élő magyar házaspár olyan ötlettel állt elő, amellyel az Egyesült Államokban, a világ egyik legnagyobb nemzetközi kiállításán sikerült Innovációs Nagydíjat nyerniük. Az ötlet egyszerű és nagyszerű: higiénikus, trendi és praktikus uzsonnás táska. Ez a Solvetta.



A Solvetta, a nevét a magyar szalvéta szóról kapta. Az alapgondolat több mint két évvel ezelőtt merült fel Vester Rita fejében, aki tanárként dolgozik.
„Azt vettem észre az iskolában, hogy az ebédlői asztalok rettenetesen koszosak. Ezt a tapasztalatomat támasztotta alá az arizonai egyetem kutatása is, amely szerint az iskolákban a legtöbb baktérium az kantinokban lévő asztalokon van.
Az eredmény meglepő, de koszosabbak, mint a mellékhelyiségek. Innen jött az ötlet, hogy egy olyan uzsonnás táskát alkossunk meg, amelyben nem csupán az ebédet tudják magukkal vinni a gyerekek, hanem higiénikusan étkezhetnek is róla – mesélte Rita, aki a gondolatát megosztotta férjével, Csabával is.

Az első elmélkedéseket végül tettek is követték és elkezdték kidolgozni a tervet, majd a terméket. „Az idősebbek közül biztos sokan emlékeznek arra, hogy diákként annak idején különböző mintás szalvétákba csomagolva vittük magunkkal otthonról az uzsonnát a suliba és arról ettünk, nem közvetlen az asztalra, padra raktuk a szendvicset. Én még ma is emlékszem a barna, rojtos szélű szalvétámra.

A nosztalgikus emlékek miatt adtuk a Solvetta nevet a táskának. Bár Amerikában élünk, magyarok vagyunk és ezzel a névvel mindenképpen szeretnénk emlékeztetni magunkat arra, hogy honnan származunk, szeretnénk ezzel tisztelegni a hazánk előtt” – mondta Csaba, aki néhány évvel ezelőtt még Magyarországon élt, de szerelme után az Államokba ment.
Az első ötletet két évig tartó hosszas munka követte, mire elkészült a prototípus, amellyel sikerült a chicagoi kiállításon díjat nyernie a párnak. A tervezésben, készítésben az egész csald kivette a részét. Míg Ritáék kint tervezték, addig a férj édesanyja, Piroska Mama hazánkban, egy huszonéves házi varrógéppel készítette az első darabokat. Rita először kerek formában gondolkodott, majd dobozokat kezdtek szétszedni, hogy megtalálják a tökéletes alakot.
„Sok éjszakai beszélgetést és töprengést követően pattant ki a megoldás a fejemből: a cipzár lett a titok nyitja” – emlékezett vissza Csaba. Az a jelenleg használt forma is egyik éjszaka született meg. Az elsőt Rita egy, még a gyerekkorából, Magyarországról származó kockás törlőruhából szabta ki.
Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése