2013. március 14., csütörtök

A sziklakertekről a Gardenexpón

A tavasz beköszöntével ismét itt a Gardenexpo! Magyarország legnagyobb kerti életmód kiállítása megannyi kertre kész ötlettel, rengeteg újdonsággal és díjnyertes bemutatókertekkel vár március 22-24. között a Budapest Sportarénában. És egy 300 négyzetméteres virágzó tulipánkerttel!

Íme egy kis előzetes a sziklakertek szerelmeseinek

A sziklakert helyének megválasztásához válasszunk olyan területet, ahová bőven jut napfény, de lehetőség szerint van egy kis félárnyék is, hogy a legkülönfélébb növények is jól érezzék magukat. Fa alá azonban nem célszerű építeni, mert a fa gyökerei felnyomhatják a sziklákat, a kisebb növények pedig elpusztulhatnak az ősszel lehulló levelek nyirkos takarója alatt. Ha kertünkben van lejtős terep -akár a garázsbejárónál- használjuk ki a lehetőségeket. Ha viszont kertünk felszíne sík, emeljünk alacsony földhalmot a kert valamelyik sarkába.
Sík terepen jobban mutat a sziklakert, ha kevésbé kimagasló, inkább elterülő. Ha beszereztük a szikladarabokat lerakás előtt vegyük szemügyre őket, hol vannak repedések, mélyedések, zárványok. Ezekkel a formákkal ugyanis sokkal hatásosabban tudjuk imitálni a természetes sziklás talajt. A sziklakert megépítése után az ültetéssel várjunk 2 hetet, hogy a talaj kicsit megsüllyedjen, az esetleges szerkezeti hibák előjöjjenek. A talajtakaró kúszónövényeknek nagyobb hangsúlyt adhatunk, ha a sziklák tetejére ültetjük és onnan fokozatosan leereszkedve borítják be a sziklát. A természetesebb hatás eléréséért különböző méretű sziklákat válasszunk.


A növények beültetése után pedig 2-3 cm vastagságban apróbb kavicsokkal szórjuk be a talajt vigyázva a telepített növényekre. Ez a megoldás minden sziklakertnél előnyös, mert a kavicsréteg elnyomja a gyomot, viszont a telepített növényeknek jót tesz. A teljesség igénye nélkül néhány sziklakertbe ültethető növény: Árlevelű lángvirág (Phlox subulata), Infű (Ajuga reptans), Macskamenta (Nepeta cataria), Tárnicslevelű veronika (Veronica gentianoides), Havasi gerebcsin (Aster alpinus), Tatárvirág (Iberis sempervirens), Gombafű (Androsacea villosa), Nagy gyíkfű (Prunella vulgaris), Szúrós trenye (Ptilolotrichum spinosum), Kakukkfű (Thymus caespititius), Varjúháj (Sedum).

Forrás: https://www.facebook.com/gardenexpo/events

Szerző: Borsos-Kőszegi Erika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése